Технологично инкубиране – Задания 2013-2014

Кирил Митов:

Или го правим както трябва или въобще не го правим!

През 2013-2014 година за първи път ще проведа дипломните работи при мен по различен начин. Прототипът го направихме през 2012 година с Цвети, Боби и Юли и се получи много добре.

Въпреки много силните дипломни работи, които минават през ръцете ми, като цяло не съм доволен от успехите и искам да направите още по-добри проекти, които да реализирате на пазара. Освен това искам да използвам ресурсите на мен и екипа ми, за да можем да ви помогнем да станете много добри и успешни. Да инкубираме технологично добрите ученици и да можете да се учите отблизо.

Търся хората приемащи предизвикателства. Затова правилата за 2013 година са следните:

 1. Взимам и помагам на дипломанти, които са изявили желание през месец юни 2013. По-късно от това, ще трябва да се обърнете към друг дипломен ръководител.
 2. Дипломната работа се разработва 9 месеца – от юни 2013 до март 2014 година.
 3. Всяка седмица очаквам да прекарвате минимум 16 часа в работа върху кода, от които поне 10 часа на място в офиса на Робопартанс
 4. Всеки месец вземате участие в поне едно събитие на Робопартанс, като демонстрация или занятие с цел да се научите да предавате знания.
 5. През месец Януари трябва да имате първи клиенти.
 6. Работата върху кода се „спира“ на 31-ви януари, след което се работи върху текстовата част през февруари месец.
 7. Имате 7 итерации, всяка по един месец. В началото на итерация се прави планиране, в края се прави демонстрация пред целия екип от всички дипломанти. Следвате гъвкав процес на разработка, съобразен с препоръки от мен и екипа.
 8. Задължително трябва да имате сайт до 5-тия месец.
 9. Задължително се ползва хранилище за кода.
 10. Очаквам да работите по една от долните теми или да предложите нова и ако мога да се съобразя с нея.

Темите са:

 1. Онлайн платформа за управление и достъп до видео съдържание – инфраструктурата зад FLLCasts. Клиентите ще могат да използват платформата, за да споделят създаденото от тях учебно съдържание със своите клиенти, да управляват достъпа до него и да събират плащания за този достъп. Препоръчват се Ruby и Rails. Екип от 2-ма. Приходи се генерират, чрез абонамента и продажба на достъп на клиент.
 2. Онлайн игра за развитие на роботи – потребителите ще могат да развиват своя робот, да се изправят срещу други роботи, да се съюзяват и да реализират определени задачи. Подобно на Травиян или Хановете. Екип от 2-ма. Приходи се генерират чрез закупуване на ресурси.
 3. Мобилна игра за развитие на роботи – потребителите ще могат да развиват своя робот, да се изправят срещу други роботи, да се съюзяват и да реализират определени задачи. Подобно на пъзел игрите. Екип от 1. Приходи се генерират, чрез реклама и закупуване на ресурси.
 4. Онлайн платформа за симулация на роботи – възможност за програмиране и симулация на роботите в онлайн среда. Ще се използва от обучители, професори и професионалисти. През 2012 бе разработен прототип от Красимир и Александър и очаквам той да се продължи. Екип от 2-ма. Приходи се генерират чрез абониране към определени характеристики на приложението.
 5. Роботизирана система с мобилно приложение за машинно разпознаване и сортиране на ЛЕГО части – проблемът е изключително голям. Най-добрата система за сортиране на ЛЕГО части обработвва около 10 000 части за 80 часа. Да се разработи мобилното приложение за разпознаване и хардуера за сортиране на частите. Клиентите са основно фенове и образователни организации използващи ЛЕГО. Екип от 2-ма. Приходи се генерират чрез продажба на лиценз, приложение или конструции.
 6. Роботизирана система с онлайн платформа за изчертаване на векторна графика, чрез плочки домино – проектът има прототип. Може да се види на http://www.youtube.com/watch?v=QnG6Ero6dqY, http://www.youtube.com/watch?v=1amcu7PSHR0. В системата се изисква да се разработи както самият робот, така и софтуерът за управление. Графиката да може да се чертае от повече от един робот и да има определена степен на сложност. Екип от 2-ма. Приходи се генерират чрез продажба на реклама и определени характеристики.
 7. Мобилно приложение за управление на LEGO Mindstorms роботи – приложенията на пазара в момента имат ограничения в начина си на използване и управлението на сензорите. Да се разработи приложение възползващо се от по-голямата част от функционалностите на роботите. Екип от 1. Клиенти са всички потребители на Mindstorms в цял свят. Може да бъде безплатно или с отворен код. Приходи може да се генерират от реклами.
 8. Мобилно приложение със онлайн платформа за игровизация gamification на процеса по продажби – процесът по продажби, често е сложен, но следва определени стъпки и разклонения. Личното ми усещане, е че може да се изгради игра подобна на Шах, но самата игра да е свързана с процеса на сключване на сделка при продажба. Приложението ще може да дава обратна връзка на потребителя какъв да е следващия му ход. Системата ще може да се учи и от обратната връзка на участниците. Екип от 2-ма. Приходи се генерират чрез продажба на мобилното приложение и чрез абониран достъп да характеристики на онлайн платформата
 9. Дизайн на потребителски интерфейс и интеграция с CMS-и на платформата за управление на процеса на сертифициране www.retiffy.com – някой, който да се пробва да разработи външния интерфейс по задания и да го интегрира с широко популярни CMS-и. Основно се изискват познания по HTML, CSS  и опит в дизайна. Екип от 1. Приходите са на freelance принцип.
 10. Приставка за интеграция на Retiffy с Moodle – системата за управление на сертифицирането може да се интегрира с Moodle. Да се реализира приложение, което да използва апито на retiffy за издаване и достъп до сертификатите. Екип от 1. Приходи са на freelance принцип.
 11. Приставка за интеграция на Retiffy със Sakai – системата за управление на сертифицирането може да се интегрира с Sakai. Да се реализира приложение, което да използва апито на retiffy за издаване и достъп до сертификатите и да се интегрира със Sakai. Екип от 1. Приходи са на freelance принцип.
 12. Мобилно приложение, сервизна книжка за автомобили – приложение, в което шофьори мога да водят сервизната книжка на автомобила си. Може да има и онлайн част за синхронизиране. Шофрьори и серзиви могат да описват направените ремонти. Екип от 2-ма. Приходите се генерират на база реклама. Може да се продаде и изцяло на сервизи или компании.

За повече информация за всяка една от темите можете да се обръщате директно с въпроси.

Кандидатстване:

Всеки, който желае да научи много и да използва времето си смислено, трябва да попълни следната форма:

https://docs.google.com/forms/d/1MA09TV-0T4SqVFYrVGCs9tDyBXnWO7j0_R6j7F9mI4g/viewform

Всички удобрени ще бъдат представени между 1-ви и 5-ти юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *