Самоорганизираща се система (DDOS атаки на moodle)

В последните седмици наблюдаваме DDOS атаки срещу moodle. Както знаете moodle се използва много силно в процеса на обучение в ТУЕС и това, че го няма пречи на Вас. За момента moodle се вижда само от вътрешната мрежа в училище.

Ние знаем как да спрем тези атаки, но НЯМА да го направим.

Ето ги и причините:

1. Достатъчно сме заети и трудно измъкваме от времето си, за да бъдем в училище и да преподаваме неща, които да ви помогнат. Всеки допълнителен ресурс от време, който ни натоварва е просто допълнителен ресурс от време, който ни натоварва. Не искаме да го поемаме.

2. Няма да позвалим това да се превърне във война между учители и ученици, които да доказват уменията си като се борят един срещу друг. Предпочитам да работим заедно отколкото един срещу друг.

3. Бих искал да дадем възможност на ученика, който ги прави да разкаже и на другите какво прави, какво е DDOS атака, как се осъществява и тн. Ако иска. Не е задължително.

4. Събарянето на moodle е добро упражнение, но не говори добре за човека който го прави. Все пак moodle-ът сме го оставили доста незащитен. Докажете способности като съборите нещо по-здраво.

5. Пак да кажа. Тази „надпревара“ няма да я водим. Но можем да водим друга надпревара… Примерно следващия път да компилирате…на листче, целия час и по-следващия път, и по-по-следващия и така нататък.

А да, и правилото за домашните си остава. Във ваш интерес е да са предадени. Интересно ми е образованието наистина ли е самоорганизираща се система и можете ли да се самоорганизирате и да решите проблемите помежду си.

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.